Focussen en zelfvertrouwen

Leuke focus oefening

Onderdeel van een begeleiding is leren focussen met behulp van een spelletje. Eén van de spelletjes is het gooien en vangen van kooshballen. De meeste kinderen, maar ook volwassenen vinden dit  vaak een leuke oefening. Het is een oefening om te leren focussen op je doel en je zelfvertrouwen te vergroten.

Uitzoeken van een spelletje

Afgelopen week deed Milan de oefening. In 4 beurten van 6 kooshballen probeert Milan zoveel mogelijk kooshballen in de een bak te gooien, die ruim twee meter bij hem vandaan staat. De afspraak die we maakten is, dat als hij evenveel of meer ballen in de bak gooit dan de vorige keer, hij een spelletje mag uitzoeken waarmee we de begeleiding afsluiten. Gooit hij minder in de bak, dan mag ik het afsluitende spelletje uitzoeken.

Gooien zonder focus

Vooral in het begin van het spel heeft Milan moeite om zich te focussen. Hij kan al prima focussen. Toch vindt hij het lastig dat hij daar tijd en aandacht aan moet besteden. Het liefst wil hij dat het vanzelf gaat. Gewoon gooien en hup in de bak. Soms lukt dat en gooit hij de volgende bal zonder focus en helaas  mis. De bal daarna op dezelfde manier en weer mis. Ik vraag of hij gefocust was. “Nee” en ook zijn gezicht laat duidelijk zien dat, dat niet het geval was. Hij laat zijn schouders hangen en zucht een keer heel lang en diep.

Jij kiest of je focust of niet

Tijdens de begeleiding leer je focussen, maar uiteindelijk is de keus aan jou of je het doet of niet.
Milan wil heel graag de Babuska verstoppen. Dit motiveert hem om toch maar weer bewust de tijd te nemen om te focussen. Ik zie dat hij focust, doordat zijn lichaam en ademhaling rustig worden.

Focussen en zelfvertrouwen

Bij de eerste beurt, 1 bal in de bak, bij de tweede beurt 1 bal en bij de derde beurt 2 ballen in de bak. Hij heeft nu in totaal 4 ballen in de bak gegooid. Wil hij evenveel of meer dan de vorige keer in de bak gooien dan moet er dus nog één bal in de bak. De vorige keer gooide hij in totaal 5 ballen in de bak. De eerste van de laatste 6 ballen is mis. Het zelfvertrouwen hangt aan een dun draadje, zie ik. Bemoedigend spreek ik hem toe.
Bij de derde beurt gooide hij immers 2 ballen in de bak en hij heeft nog 5 ballen om te gooien. Milan neemt de tijd om te focussen en …..ja hoor! De bal gaat in de bak. Hij is zichtbaar blij en focust opnieuw en ook de derde bal gooit hij in de bak.

Explosie van vreugde en trots

Hij mag nu het spelletje uitkiezen weet hij en dat geeft hem vleugels. Zonder moeite gooit hij deze laatste beurt 5 ballen in de bak! Er volgt een explosie van vreugde en trots, zoveel ballen heeft hij nog nooit in de bak gegooid!!

Moeilijkheden overwinnen

Aan de ervaring van dit spelletje kunnen we dan associëren als we andere moeilijkheden tijdens de begeleiding  willen overwinnen. Hij heeft zichzelf bewezen, dat focussen werkt en daardoor groeit zijn zelfvertrouwen.

Leren, concentreren en communiceren

Wil je meer weten over de begeleiding van beelddenkers met leer-, concentratie of communicatie problemen?  Stuur gerust een mailtje, bel of kom naar een presentatie fysiek of online.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief