De letters in mijn hoofd.

Het onderstaande berichtje kreeg ik van de moeder van Nordin en mag ik met jullie delen. Tot de zomervakantie mocht ik Nordin begeleiden. Aan zijn moeder vertelde hij hoe hij met zijn Davis-tools de problemen op school benadert.

Nordin vertelde vandaag heel mooi aan mij hoe zijn hoofd werkt. Dit kwam doordat zijn vriendje, een klasgenoot, blijkbaar een blauw shirt heeft waar letters door elkaar in het wit opstaan. “Mam Ron heeft een blauw shirt met letters door elkaar erop, nou weet je, dat is mijn hoofd!”

Fantastisch dat hij zich er in herkende. Hij heeft ook uitgelegd dat hij kasten in zijn hoofd heeft. Een kast met letters en een kast met woorden. In de letterkast is het nog een troep, alles door elkaar. De woordenkast verandert, als hij woorden goed kan onthouden mogen die weer uit de kast. Soms moet hij de kasten groter bouwen. Ook komt er soms een fout woord in de kast. Mooi gesprek hadden we.

Ik vroeg hoe de woorden in de kast komen, of dat de kleiwoorden waren. Soms wel maar ook andere woorden die hij er zelf inzet. Als voorbeeld gaf hij het woord ZOUT. Dan pak ik de Z uit de letterkast en zet ik er een lampje op met licht. Dan pak ik de O met een lichtje en dan de U en dan de T. Die zet ik in de kast en zo zie ik het goed tot ik het woord niet meer vergeet en het in mijn hoofd zit, dan kan ie uit de kast. Zo hoef ik de kast niet steeds groter te maken.

Zo mooi dat hij het nu kan verwoorden. Hierbij de foto van het shirt.

Dit schreef moeder mij. Voor Nordin is het belangrijk dat hij weet dat lezen en taal niet alleen letters zijn, maar dat je ze kunt associeren aan plaatjes/gebeurtenissen in de werkelijke wereld. Maar ook dat hij zijn fantasie, die hij in grote mate heeft, mag gebruiken om dat wat hij wil leren op een beeldende manier op te slaan. Op een manier die voor hem functioneel is.

Wil je meer weten over de Davis-methode, dat kan. Op 7 oktober a.s. geef ik een webinar over de Davis-methode en dyslexie, dyscalculie en ad(h)d. Klik hier voor meer informatie of om je op te geven.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief