Beelddenker overprikkeld

Overprikkelde beelddenker

Deze week las ik een artikel in het online magazine “deleukstekinderen”, dat ging over overprikkelde kinderen. Het sprak me aan omdat  ik in mijn werk ook regelmatig overprikkelde beelddenkers mag begeleiden.

Wat is overprikkeling

Iedereen kan overprikkeld raken.  Hoewel de één er wel sneller last van heeft dan de ander. Zelf ben ik bijvoorbeeld sneller overprikkeld als ik weinig slaap heb gehad of wanneer ik moe ben. Als je overprikkeld bent, lijkt een probleem al snel groot,  tranen of boosheid komen sneller en als je behoorlijk overprikkeld bent kruip je het liefst diep onder je dekbed. De beelddenkers die ik begeleid, zijn vaak gevoelig. Je zou kunnen zeggen dat ze  een ‘klein emmertje’ hebben.

Klein emmertje

Met een klein emmertje bedoel ik dat het (hoog)gevoelige kinderen of volwassenen zijn, die snel(ler) overprikkeld zijn. Door de intensiteit waarmee deze mensen leuke of vervelende dingen ervaren, stroomt hun emmertje al snel over. Ze zijn overprikkeld.

Overprikkeld door woorden

Beelddenkers zijn, in tegenstelling tot woorddenkers, de hele dag bezig met het omzetten van woorden en/of cijfers in beelden. Dat is vermoeiend en kost tijd en daardoor zal de beelddenker op school of het werk net iets harder moeten werken en toch altijd net wat langzamer zijn, dan je op basis van de intelligentie zou verwachten.
Lukt het de beelddenker niet om een beeld te vormen bij wat er gezegd is of gelezen werd. Dan is dit een prikkel, waar de beelddenker niets mee kan. Elk woord of cijfer zonder beeld is een prikkel die het emmertje vult. En er zijn wat woorden zonder beeld! Dit alles maakt een beelddenker moe en onzeker. Zeker tegen het eind van de schooldag, maar vaak ook  eerder stroomt het emmertje van de beelddenker over. En zien we gedrag dat we lastig of vervelend vinden.

Tips bij overprikkeling

Tijdens een begeleiding of counseling  maak ik beelddenker bewust van deze woorden en leer ik ze hoe ze de beeldloze woorden kunnen verminderen.  Maar er zijn meer manier om overprikkeling te verminderen. Wil je alvast wat tips, lees dan eens het onderstaande artikel van “deleukstekinderen.nl”. Het artikel geeft een aantal tips voor overprikkelde (hoog)gevoelige kinderen. De tips zijn ook prima bruikbaar voor een overprikkelde beelddenker.

Nog even ter informatie. In het artikel wordt gesproken over visuele informatieverwerking. Beelddenkers hebben een visuele manier van informatieverwerking.
Klik  gewoon op de foto en je kan het hele artikel lezen. Downloaden is niet nodig. Het artikel begint, helaas,  met nogal wat reclameblokje, scroll daar alsjeblieft overheen.

Overprikkeld op school!

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief