Afsluiten en opnieuw beginnen

Een voorraad beelden en ervaringen

Afsluiten en opnieuw beginnen. Nu zit ik hier achter mijn laptop en denk: “Nu heb ik een titel maar wat zal ik nu eens opschrijven. Beelddenkers hebben dat ook vaak en mijn vraag is dan: “Welke plaatjes of filmpjes krijg je in je hoofd of wat voel je als je deze woorden hoort?” Beelddenkers hebben namelijk als voorkeur om eerst in hun voorraad beelden/ervaringen te zoeken als je ze een vraag stelt. Ze associëren aan wat ze al weten. Maak je ze daar bewust van, dan is het beschrijven van je beeld de start van wat je wilt vertellen of opschrijven.

TIP

Vandaag gebruik ik deze tip voor mezelf. In eerste instantie associeer ik het woord ‘afsluiten’ aan het jaar 2023 afsluiten. Ik zie dan mooi groen, blauw, rood en geel vuurwerk. Bij ‘opnieuw beginnen’ denk ik aan starten van een geheel nieuwjaar. Mijn beeld daarbij is mijn pas gekochte agenda voor 2024, een mooi compact jaar.

Associëren bij afsluiten of opnieuw beginnen

Als ik verder associeer denk ik aan een deur afsluiten of een schoolloopbaan afsluiten. Net zoals ik mijn cliënt(jes) adviseer, kijk ik ook nog even in het woordenboek en op google. Je merkt al dat de betekenis heel verschillend kan zijn. En na dit te hebben gedaan, bedacht ik me dus dat ik een blog over associëren zou kunnen schrijven. Het lijkt misschien een vreemde combinatie, maar het werkt prima.  Hieronder een aantal plaatjes van mijn associaties.

Plaatje 1: een jaar afsluiten en opnieuw beginnen met vuurwerk Plaatje 2: een deurafsluiten    Plaatje 3: een weg afsluiten Plaatje 4: de middelbare school afsluiten

Heb jij of je beelddenker moeite  met een vraag, zin of onderwerp zoek dan ook eens associërend een aantal (voor)BEELDEN  bij de woorden in de zin of het onderwerp.
Zoek bij voorkeur 3 associaties, dan is er echt iets te kiezen. Het helpt als je letterlijk vraagt “Welk plaatje(s) krijg je in je hoofd bij deze woorden?” Gebruik de associaties als gespreksonderwerp. Zoek dan samen naar het juiste plaatje/beelden/ervaringen bij de situatie waar jij en je beelddenker het over hebben.
In mijn zin bedoelde ik ‘een periode afsluiten’ bij afsluiten

Welke associatie krijg jij bij ‘afsluiten’?

Mooie voorbeelden

Heel vaak hebben beelddenkers moeite met het afsluiten of  beginnen van een verhaal.  Associëren aan wat al bekend is, bijvoorbeeld een hobby, vakantie, film, is dan een fijn hulpmiddel. Belangrijk is om alle gevonden voorbeelden, als mooie voorbeelden te benoemen!! Je beelddenker heeft namelijk prima geassocieerd en dat willen we stimuleren. Orden samen alle associaties en bedenk het antwoord, schrijf een mooi verhaal of maak een powerpoint.

Verrassende associaties

Beelddenkers kunnen met heel verrassende associaties komen. Die associaties kunnen de omgeving in verwarring brengen. Vraag dan eens of je beelddenker er meer over kan vertellen of kan voordoen of tekenen wat hij/zij bedoelt met het genoemde voorbeeld. Op zo’n moment kun je worden verrast door de diepgang achter het antwoord van de beelddenker.

Afsluiten en opnieuw beginnen

Heb jij dat ook dat je niet weet hoe je iets moet zeggen of opschrijven. Bij de Vuurtoorn helpen we je graag verder! We helpen je die onzekere periode af te sluiten en zelfverzekerd opnieuw te beginnen in 2024. Contact? klik hier

Fijne Feestdagen en een mooi en gezond 2024.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief