Verwarring tijdens het leren lezen

Je bent hier:
Verwarring tijdens het leren lezen

“Wat is nu ‘voor’?”

Verwarring tijdens het leren lezen en schrijven.
Aan Jasper vraag ik om een letter op te schrijven. Dit gaat goed. Vervolgens vraag ik hem welke letter je in het alfabet voor deze letter schrijft. Jasper gezichtje verduistert, hij twijfelt en vraagt: “Wat is nu ‘voor’?”

Veilig genoeg

Waarschijnlijk heeft Jasper al vaker ontdekt dat ‘voor’ anders kan zijn, dan wat hij zelf denkt. Gelukkig voelt hij zich veilig genoeg om een vraag te stellen.  De verwarring bij het woordje ‘voor’ is me niet onbekend. Met playmobil-poppetjes als hulpmiddel laat ik hem het volgende zien.

Poppetjes

Voor de h staat de i wanneer alle poppetjes met het gezicht naar rechts  kijken. Ze kijken naar de z. De letters lopen dan in een rij naar rechts. Logisch volgens Jasper: “Zo lees je ook”, is zijn reactie.


Of, vraag ik, kijken de letters  jou aan? Ik draai alle poppetjes. Nu staat de g voor de h. Jasper rimpelt zijn voorhoofd en denkt na over wat hij hoort. Hij heeft er duidelijk nooit zo naar gekeken. Ik vertel dat  letters in een zin  naar ons kijken en wijs naar de poppetjes.

     

Oefenen

Dit vraagt duidelijk om een switch in Jaspers hoofd en die heeft hij  niet zomaar gemaakt. Dit blijkt als we later oefenen. Om de beurt  mogen we een letter kiezen en vragen we aan de ander welke letter voor of na de gekozen letter staat.

Verwarring

Jasper is een denker en als we bij de b zijn is er weer verwarring. Juf zegt: “De buik van de b wijst naar voren.” Maar hoe kan dat dan? Het poppetje staat dan fout.  Daar heeft hij een punt.

Ruimtelijk denken

Jasper stelt zich wel een buik voor en die wijst naar Jasper als de poppetjes ons aankijken.  We praten erover en besluiten dat de b dan eigenwijs is en naar de c kijkt.   Bij de dyslect(beginnende lezer), die ruimtelijk denkt, kunnen de b en d daardoor erg verwarrend zijn! “Wat is nu ‘voor’?”

Verwarring tijdens het leren lezen.

Het is maar hoe je ernaar kijkt en dat kan voor veel verwarring zorgen.  Wil je de dyslectische lezer of beginnende lezer ondersteunen, let dan op wanneer er verwarring tijdens het leren lezen ontstaat.  Ga  samen op zoek naar de oorzaak van deze verwarring. Dit voorkomt veel frustratie, nog meer verwarring en we bouwen tegelijk aan het zelfvertrouwen. Want zo raar is het niet dat Jasper zich afvraagt, wat nu ‘voor’ is.

Kwaliteit

Jaspers scherpe observatie zie ik als een kwaliteit. Scherp zijn in het zien van details, zie ik vaker bij mensen met dyslexie. Het zijn ook deze kleine details, die bij de beginnende (dyslectische) lezer, voor verwarring kunnen zorgen. Maar door samen te zoeken naar de oorzaak groeit het zelfvertrouwen. Jasper zag het nog niet zo gek.

Zelfvertrouwen

Tijdens mijn begeleiding met als basis de Davis®methode en POPtalk maak ik mijn cliënt(jes) bewust van hun eigen manier van informatieverwerking. Ze krijgen gereedschappen om hun eigen verwarring te herkennen en samen gaan we met de oorzaak aan de slag. Hierdoor ontstaat zelfvertrouwen waardoor ze zich in het onderwijssysteem en de maatschappij staande kunnen houden.

Wil je meer weten over de Davis®methode, geef je dan op  voor het gratis webinar ‘De Davis®methode en dyslexie, dyscalculie en AD(H)D’

 

Delen: