Orde & wanorde

Orde&wanorde

Afgelopen week had mijn cliëntje, Laila, een geweldige dag en ik dus ook.

Concepten

Laila komt al wat langer, in eerste instantie kwam ze voor het lezen, maar ze doet nu ook de concepten verandering, voor&na, oorzaak&gevolg, tijd, volgorde en orde&wanorde. Dit om haar een basis in beeld te geven van de volgordelijke manier waarop onze talige wereld is geordend.
Laila heeft bijna alle concepten gekleid. Volgende stap is het toepassen en herkennen van de concepten in de praktijk, zeker in het begin is dat niet altijd even gemakkelijk.

Het is gelukt

Vandaag heeft ze het concept ‘orde’ visueel opgeslagen. Er ontstaat een grote glimlach op haar gezicht als het is gelukt. Nu dat klaar is een moeilijker opdracht. Een doosje met legoblokjes gooi ik op de kop en vraag Laila of zij ze nu kan ordenen. Eerst zegt ze het niet te kunnen, maar met wat gespeelde weerstand begint ze toch te ordenen. De blokjes worden in een keurig nette rechthoek neergelegd. “Jij hebt nu iets veranderd”, zeg ik. Van wanorde heb je helemaal zelf orde gemaakt! Enigszins verbaasd en toch ook weer niet knikt ze instemmend. Het doet haar goed zie ik.

Wanorde

Het is tijd voor een kleine pauze. Ik haal even wat versnaperingen in de keuken. Laila zal het kaartspel klaarleggen. Een kaartspel dat we al vaker speelden. Opeens hoor ik in de keuken een schreeuw. “Jolien, alle kaarten zijn op de grond gevallen!” Mijn reactie “Och, dan hebben we nu wanorde! Maar volgens mij heb jij net laten zien dat je daar heel goed orde van kan maken!” Laila reageert met een blije enthousiaste stem “O, ja!” Als ik terug kom met ons drinken, heeft ze alle kaarten netjes opgepakt en op de juiste manier verdeeld. Terecht trots kijkt ze me aan. Ik geef haar een brede glimlach en zeg “Mooi gedaan!”. Dan drinken we samen en spelen een spelletje Speed.

Zelfvertrouwen

Wat me zo blij maakt bij dit misschien eenvoudige voorval, is de rust en het zelfvertrouwen bij Laila op het moment dat ze zich bewust wordt, van haar mogelijkheden om iets, wat in haar ogen niet goed is gegaan, zelf te herstellen. Toen Laila voor het eerst bij me kwam was er héél véél faalangst en daarbij passend negatief gedrag. Laila durft en kan zich nu veel beter uiten. Het gaat steeds beter en ik zie haar zelfvertrouwen in kleine stapjes groeien. Daar worden we dan beide helemaal warm van.

Mijn blogs zijn altijd een weergave van de werkelijkheid, maar ik gebruik gefingeerde namen en pas situaties soms aan om de privacy van mijn cliënten te beschermen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief