Wie is de schrijver achter de blogs van De Vuurtoorn over beelddenken

De persoon achter de blogs

Na een aantal blogs te hebben geschreven, dacht ik ineens het volgende. Bij het lezen van het blog vragen mensen zich misschien wel af, wie de persoon achter het blog is. Dus is het misschien wel tijd om iets over mezelf te vertellen.

Schoonloo

Ik ben geboren in het kleine plaatsje Schoonloo in Drenthe. Met heel veel plezier heb ik daar gewoond samen met mijn vader, moeder en later ook met mijn ruim twee jaar jongere broer(tje).
Wat ik me vooral herinner van Schoonloo is de Sering naast ons slaapkamerraam, de dikke kastanje boom naast ons huis, de school en mijn vriendin, die ik nog steeds regelmatig zie. Ook al verhuisde ik op mijn negende naar een ander dorp.

Pedagogische Academie Meppel

Mijn ouders zijn nog een paar keer verhuisd, maar de laatste keer was toen ik 14 jaar was.
Na de basisschool en de Havo deed ik de Pedagogische Academie in Meppel. Een tijdje heb ik invalwerk gedaan. Er waren op dat moment niet veel vaste banen in het onderwijs. Invalwerk vond ik niet zo leuk. In Zwitserland kon ik aan de slag als au pair en dat heb ik toen 14 maanden gedaan. Dat was net zo lang als de jongens toen nog in dienst moesten.
Bij terugkomst heb ik me omgeschoold tot Kaderinstructrice EHBO, want ik wilde wel graag iets doen met mijn opleiding. Vele jaren heb ik  vele groepen opgeleid en ook vele herhalingslessen gegeven. Naast kaderinstructeur EHBO, had ik een administratieve baan.

Kinderen

Ik trouwde en kreeg twee kinderen. Toen ik zwanger was van mijn kinderen hebben we bewust twee klankzuivere namen gekozen. Dit, omdat in mijn naaste omgeving dyslexie voorkomt. Ik wilde voorkomen dat mijn kinderen moeite met hun eigen naam zouden krijgen.

De invloed van dyslexie

Achteraf kan ik zeggen dat de dyslexie in mijn naaste omgeving veel invloed op mij heeft gehad. Maar ook de ervaringen die ik tijdens het geven van EHBO lessen kreeg. Mensen met een lagere opleiding die de mooiste, beste levensreddende handelingen uitvoeren en o, zo onzeker zijn. Op school was het ze nooit was gelukt en nu denken ze het ook niet te kunnen. Maar ook mensen met een universitaire opleiding die mooie brieven schrijven en vreselijk moeilijke sommen kunnen uitrekenen, maar met moeite een verbandje kunnen aanleggen.

Toch Dyslexie

Toen mijn zoon in groep drie, dyslectisch bleek te zijn, was dat wel even slikken. Onze zoon die zich voor zijn leeftijd zeer goed kon verwoorden, groep 1 en 2 zonder noemenswaardige problemen was doorlopen en zijn achternaam (een lange moeilijke naam) al kon schrijven. Op het moment dat de dyslexie was vastgesteld, gaf het echter ook heel veel energie om te voorkomen, dat onze zoon een hekel aan school zou krijgen. Dit, zoals andere dyslectisch mensen in mijn naaste omgeving. Die nu (2018) nog de littekens dragen van hun ervaringen op school.

“De Gave van Dyslexie”

Door een vriendin kwam ik in aanraking met het boek “De gave van dyslexie” van Ron Davis. Het boek, was  voor mij één feest van herkenning. Zo zat het, zo was het naar mijn gevoel. Bij een Davis®counselor in Nederland hebben we onze zoon vervolgens laten counselen. Wat hij daar leerde, helpt hem nog steeds iedere dag. En tegen alle verwachtingen van de basisschool in, zit hij nu in het tweede jaar van een HBO opleiding. Als een trotse moeder zeg ik, dat hij dat vanaf de basisschool in kleine stapjes helemaal zelf heeft gedaan.

Davis®counseling

Ron Davis heeft naast het boek ook een counseling ontwikkeld om mensen met dyslexie te leren lezen. Later ontwikkelde hij ook counselingen voor mensen met concentratieproblemen als adhd en add, dyscalculie en aan autisme verwante stoornissen. Het begon bij mij te kriebelen. Ik ben eerst een workshop gaan doen en later de hele opleiding tot Davis®counselor.
Tijdens de opleiding kwam ik er achter dat ook ik zelf een beelddenker ben en dat ik het heel fijn had gevonden als ik dat eerder had geweten.

Mijn schoolloopbaan

Hoewel ik mijn schoolloopbaan zonder noemenswaardige problemen heb doorlopen, was ik wel altijd langzaam. Had een ander een uur werk met het huiswerk, ik twee uur. Het resultaat was dan wel goed, maar niet extreem goed. Gewoon voldoende en de talen waren zeker niet mijn sterkste kant. Dictees gingen moeizaam en ook hoofdrekenen vond ik  lastig. Dit laatste vooral door de tijdsdruk. Nu weet ik, dat ik door mijn intelligentie dit in het gewone werk kon compenseren. Je gebruikt gewoon woorden die je zeker weet of je zoekt ze op en moet je echt iets snel uitrekenen, dan kan dat ook met een kladblaadje of met de rekenmachine. Maar het had met veel minder stress gekund, als ik had geweten, dat ik een beelddenker ben.

“Dit moeten meer mensen weten!”

De Davis opleiding heeft mij persoonlijk veel gebracht! Na het volbrengen van deze post-hbo opleiding dacht ik dan ook: “Dit moeten meer mensen weten”. Het is zo zonde als je niet weet wat er gebeurt in je hoofd als je een beelddenker bent. Dat je daardoor moeite kunt hebben met lezen, rekenen en/of spelling. Of als gevolg van beelddenken moeite hebt met concentreren of communiceren . Het heeft ons zoveel goeds gebracht!

Idealistisch

Eerst heb ik nog een jaar meegelopen op de school van mijn zoon. Maar idealistisch besloot ik om een eigen praktijk te starten. Dat was 1 januari 2005. Eerst in de huiskamer. Die was al na ruim een jaar te klein. We zochten een andere plaats om te wonen en vanaf juli 2007 heb ik mijn praktijk in de omgebouwde garage op Makkum 35,  in Beilen. Waar ik nu 2018 nog steeds met veel plezier volwassenen, jongeren en kinderen help met leren, concentreren en communiceren.

Je bent niet dom, je leert alleen anders!

Na een counseling, begeleiding of soms al na een intake hoor ik vaak “Eindelijk iemand die het begrijpt.” Dat is wat ik zelf en mensen uit mijn omgeving vroeger misten en dat begrip kan ik de beelddenker nu geven! Want je bent niet dom, je leert alleen anders, omdat je informatie op een andere manier verwerkt en als je dat weet, wordt, leren, concentreren en communiceren een stuk gemakkelijker.

Dit was een beetje over de persoon achter de blogs. Heb je vragen, stel ze gerust op info@devuurtoorn.nl Samen vinden we vast een antwoord.

Wil je weten of jij ook een beelddenker bent, klik dan hier.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief