Dyscalculie

Voor de kassa

Je staat voor de kassa, je bent aan de beurt en dan gebeurt het. Je pincode, wat was je pincode ook al weer. Het zweet breekt je uit, je handen worden klam. Je weet dat hem straks wel weet, maar nu op dit moment, niet.

Hoe lastig is dyscalculie

Het vorige stukje is een voorbeeld van iemand die misschien  door dyscalculie wordt gehinderd . Het kan natuurlijk ook een andere oorzaak hebben, maar herken je een aantal kenmerken die hieronder staan, dan kan je last hebben van dyscaculie.

–  Vindt je ook dat het benoemen van getallen in het Nederlands ook zo ingewikkeld is. In Engeland is het gewoon twintigéén.
Je zegt het zoals je het schrijft, maar in Nederland schrijft je eerst de twee, maar spreek je het uit als één en twintig. Raar toch!?

–  Zelf heb ik geen dyscalculie, maar wat ik wel herken is het omdraaien van cijfers. Dit doe ik altijd met de 6 en de 9, bij andere getallen geen
probleem. Jij doet het misschien niet met de 6 en de 9, maar misschien herken je wel 56 of 65.

–  Vroeger leerde je dagen op de formules voor je wiskunde en dan zit je bij het proefwerk en weg al je formules.

–  Je wilt beslist niet te laat komen, want de trein wacht immers niet op jou. Met als gevolg dat je echt veel te vroeg bent. Of ben je juist zo iemand,        waarbij de trein, dan toch net voor je neus vertrekt.

–  Had je ook altijd zo’n hekel aan hoofdrekenen? Je kon het best wel, maar je had zo weinig tijd.

–  Onthouden van jaartallen, prijzen, of tafels is erg moeilijk.

–  Het lukt je maar niet om een goede taart te bakken, het afmeten van de hoeveelheden is zo lastig

–  Je had zo graag voor de ene vak gestudeerd, maar helaas rekenen zat je in de weg

Dit zijn een aantal zaken waar je als volwassen met dyscaculie of rekenproblemen mee geconfronteerd kunt worden.

Beelddenken

De Amerikaan Ron Davis, zelf dyslectisch, ontdekte dat mensen met dyscalculie net als mensen met dyslexie een voorkeur hebben voor beelddenken. Hij ontwikkelde, met zichzelf als proefpersoon, een counseling waardoor beelddenkers met dyslexie, dyscalculie en/of concentratieproblemen als ADD en ADHD zich vol zelfvertrouwen staande kunnen houden en verder ontwikkelen in onze woorddenkende wereld.

Verder ontwikkelen

Wil jij je ook graag verder ontwikkelen en grip krijgen op je problemen met rekenen? Zodat je toch die ene studie kunt doen, rustig bij de kassa staat of je eigen administratie onder controle houdt, neem dan eens Contact op met de Vuurtoorn voor een gratis kennismakingsgesprek of het bijwonen van een presentatie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief