Verandering

Een gesprek over verandering.

Geen zin

Mijn clientje Leon heeft niet veel zin vandaag. Hij wil liever buitenspelen en leuke dingen doen. Hoewel ik geen idee heb wat er is en hij ook niet moeilijk doet als zijn moeder weggaat, merk ik dat iets hem veel energie kost.

In de tuin

Ik besluit om samen te gaan zoeken naar veranderingen bij mij in de tuin om een beetje tegemoet te komen aan zijn wens om buiten te zijn. De vorige begeleiding hebben we dit  woord een beeld gegeven en nu buiten naar veranderingen zoeken sluit mooi aan.  Op zich was het niet echt moeilijk voor Leon. Hij had al snel ontdekt dat als hij het grind met zijn voeten verschuift er een zandplek ontstaat. Bloemetjes in het gras en de bloesems in de appelboom zijn mooie veranderingen in de natuur.

Een heftige verandering

Dan staat hij plotseling stil en vertelt emotioneel over een heftige verandering, de buurvrouw is overleden. Ik laat hem vertellen en wat blijkt de buurvrouw was ziek en is plotseling overleden. Nu ligt ook de andere buurman in het ziekenhuis en Leon is bang dat ook die zal sterven, hij is immers ziek. Ik merk dat hij echt angstig is en al die gedachten hem plagen.  Leon heeft  in zijn hoofd al het beeld van een overleden buurman en dat maak hem bang en verdrietig. “Is jouw plaatjes echt waar?” vraag ik, “Wordt hij echt niet weer beter?”. Kan het ook veranderen van ziek naar gezond, geef ik als mogelijkheid. Dat weet hij niet. Hij had het wel aan mama gevraagd en tjah, die wist het ook niet. Dus eigenlijk is er geen plaatje van wat er gaat gebeuren, maak ik hem bewust. Leon knikt.  “Hoe voelt dat?” vraag ik. “Vervelend”, en  zijn lichaamstaal ondersteunt duidelijk zijn antwoord.

Gedachten

Wat zou er allemaal kunnen gebeuren met de buurman, we denken en praten er samen over. Hij zou weer thuis kunnen komen, hij zou inderdaad kunnen sterven of misschien gaat hij naar een verzorgingshuis. Maar geen van de plaatjes is een zeker plaatje, het zijn gedachten.

Wachten

Volgens Leon kan het wél 5 weken duren! Dat is lang, hoor ik in zijn stem. Binnen zetten we alles nog eens neer met spelmateriaal.  Ook de tijd van 5 weken en nu moet je dus wachten, vat ik het samen. Ja en dat is ook niet leuk, volgens Leon. Wat doe je het liefst als je moet wachten, vraag ik. Het liefst doet hij dan leuke dingen  en zo zijn we bij de uitspraak waar hij mee binnenkwam. De zieke buurman en de overleden buurvrouw zaten hem dwars. Het liefst wil hij voetballen(buitenspelen), een boek lezen, slapen of tv kijken, gewoon leuke dingen doen en de nare vergeten.

Werken

En naar school gaan vraag ik. Nou dat wil hij wel maar daar wil hij dan ook leuke dingen doen. Oké……en zou je een deel van het wachten ook kunnen vullen met een tijdje ‘werken’ bij Jolien? Ik ben erg benieuwd naar het antwoord, maar……tot mijn verrassing wil hij wel aan het werk. En zo is het gegaan, we hebben het uitgebeelde gesprek opgeruimd en hij heeft flink gewerkt.

Een vis in de vijver

Leon maakte een mooie tekening van verandering. Een vis vrolijk zwemmend in de kom en een vis in de buik van de kat.

POPtalk

In de dagelijkse praktijk maak ik bij een begeleiding graag gebruik van  POPtalk. Een gesprek uitbeelden met spelmateriaal. Het effect van het uitbeelden is vaak onvoorstelbaar positief. Waar vele gesprekken tot weinig verandering hebben geleid, kan een POPtalk gesprek de ‘knop’ in korte tijd omzetten.
Bijvoorbeeld bij problemen met naar school gaan, samenspelen, pesten, moeite met slapen, ziekte, verhuizing, het voorbereiden van moeilijk gesprek, een dagje uit, of een teamgesprek. Teveel om op te noemen. Na één of enkele gesprekken een zo lang gewenste verandering in gang zetten.

Een verandering in gang zetten

Wil je ook een lang gewenste verandering in gang zetten. Klik dan hier om een afspraak te maken of voor meer informatie.
Met een workshop POPtalk leer je zelf een gesprek voeren met beeldmateriaal, door op de bovenstaande link ‘workshop POPtalk’ te klikken krijg je meer informatie over  POPtalk workshops.

Wil jij direct een verandering in gang zette, help dan mee door dit bericht te liken of te delen. Alvast heel veel dank.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief