Informatieverwerking beelddenkers

Informatie verwerken in woorden en in beelden.

Mensen jong en oud verwerken informatie op twee manieren in woorden en in beelden. Iedereen start met beelden, voordat de woorden komen.
Denk maar aan een kindje dat bijna kan praten. Wanneer het kindje honger of dorst heeft kan het al prima met zijn vingertje en wat gebrabbel duidelijk maken dat het graag drinken of iets lekkers wil.
Wij als volwassenen zeggen er dan de woorden bij en op een gegeven moment lukt het ons kindje  om ook met woorden duidelijk te maken wat het bedoelt. Ons hele leven blijven we beide manier van denken houden.

Putten uit beelden/ervaringen en woorden.

Op het moment dat we onze kennis weer nodig hebben, kunnen we putten uit onze beelden/ervaringen en woorden.
Kijk jij meestal eerst in je beelden wanneer jij een oplossing zoekt voor een probleem of een antwoord op een vraag, dan zeggen we dat je een voorkeur voor beelddenken hebt. Probeer je eerst met woorden de oplossing te beredeneren of het antwoord te geven, dan heb je een voorkeur voor woorddenken. Vergelijk het met links en rechts schrijven. Onze maatschappij en ons onderwijs is ingericht alsof we allemaal in een voorkeur hebben voor woorddenken.

Ruimte voor een andere manier van informatieverwerking.

Begin 2001 maakte ik kennis met beelddenken en sinds 2005 begeleid ik in mijn praktijk beelddenkers. Mijn droom is dat er op school en op het werk voor de beelddenker ruimte en begrip komt voor zijn andere manier van informatieverwerking en we in een taal- of rekenmethode een uitleg op beide manieren gaan aanbieden. Net als er voor de linkshandige ook een methode is gekomen om met links te leren schrijven Zodat er voor beide een bruggetje is tussen woorden en beelden.

Om je, als professional, eerst een ‘beeld’  te geven bij de informatieverwerking van de beelddenker heb ik een korte powerpoint  gemaakt over leren en concentreren van de beelddenker.

Met de presentatie hoop ik, dat je meer begrip krijgt voor de beelddenker en eens wilt kijken of je hem of haar daarin kunt ondersteunen. Natuurlijk kunnen we ook samen kijken hoe je als professional jouw beelddenker kunt ondersteunen. Stuur me dan een mailtje of pak de telefoon om je vragen te stellen. Klik hier voor contact.

Klik hier voor de korte presentatie over leren en concentreren van de beelddenker.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief